12 övningar

led ett initiativ

Ett träningsprogram för ledaren som är ny till tjänstedesign och vill ha stöd att tillämpa tjänstedesign i ett konkret innovationsinitiativ

Vad bra att ni vill arbeta med innovation och tjänstedesign! Tjänstedesign är ett angreppsätt för att ta fram hållbara lösningar. Det är också en metodik med praktiska verktyg som lyfter fram de mänskliga behoven som ligger bakom en utmaning, ett problem, eller ett skav. Tjänstedesign passar bra i offentlig sektor då många arbetar med tjänster och det finns alltid en tydlig användare hos de som verksamheten finns till för.
Programmet kommer att coacha dig som är ledare att möjliggöra för dina medarbetare att operativt jobba med tjänstedesign och en av dina verksamhets utmaningar.
I programmet finns 4 träningspass som du och ett team av medarbetare kan följa på er egen takt.

Mål

  • Få en grundläggande förståelse av tjänstedesign

  • Utveckla din roll som en möjliggörare för innovation och att taktiskt stötta och samverka med dina medarbetare

  • Din verksamhet kommer att gå från att ha identifierat en utmaning till att ha utvecklat en möjlig lösning

Tid ledare

Veckovis

  • 1 tim 30 min / vecka

För dig som ledare, genomsnittligt 1 tim 30 min per vecka av övningar och avstämningsmöten med ditt team av medarbetare som operativt arbetar med initiativet.

Tid medarbetare

Estimera ca

  • 2 -3 veckor per pass

Antalet veckor är beroende på utmaningen och arbetsförutsättningar för teamet och dig. Fråga ditt team om hur lång tid de behöver.

12 pass : 1 TIM 30 min / vecka

Kicka igång ett innovationsinitiativ med stöd av tjänstedesign

I programmet finns 4 träningspass som du och ett team av medarbetare kan följa i er egen takt. I varje träningspass finns 3 övningar som hjälper er att utforska ett konkret innovationsinitiativ.
Utrusta teamet

3 övningar

Säkerställ att ni har förutsattningar för att jobba med tjänstedesign. Det inkluderar att prioritera en utmaning och att frigöra resurser för kommande arbete.

Utforska utmaningen

3 övningar

Stötta dina medarbetare med att undersöka en prioriterad utmaning och att ta fram nya insikter om behoven som ligger bakom utmaningen.

Testa ideer

3 övningar

Stötta dina medarbetare med att generera och testa idéer som eventuellt skulle kunna lösa en utmaning.

Förverkliga lösningen

Kommer hösten 2022

Fånga upp en testade idé som visar potential att lösa en utmaning. Du och din verksamhet kommer att fatta ett beslut om eller hur idén kan gå över till en förverkligad lösning.

Hur kändes detta? Berätta vad du tycker

Hjälp att göra verktyget och prototypen bättre för andra ledare. Berätta om vad som fungerade bra för er och vad som kändes utmanande. Vi vill höra er ärliga åsikt och blir inte ledsna om det är något som kändes knas. Skriv nedan för att maila till oss (innovation@uppsala.se).
Namn E-post Meddelande Skicka in

Träna grunderna i innovation

gör träningsprogram